top of page

Akne

Akne är en inflammatorisk sjukdom som sitter kring talgkörteln och hårsäcken. Vanligen debuterar den i början av puberteten och avklingar spontant strax efter 20-årsåldern. Många (särskilt kvinnor) kan dock ha långdragna besvär av akne i vuxen ålder (s k acne tarda, ”sen akne”). De flesta tonåringar har rätt lindriga aknebesvär men en tredjedel av alla ungdomar får så stora besvär att de kräver behandling.

 

Aknen uppträder främst i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Orsaken till att akneförändringarna bildas är en kombination av ökad talgproduktion, avvikande utmognad av överhuden i hårsäcken, växt av en bakterie (Proprionebacterium acnes) i pormaskarna samt inflammation kring talgkörteln.

 

Man brukar tala om olika akneformer. Den lindrigaste formen är komedoakne, som huvudsakligen består av vita (slutna) och svarta (öppna) pormaskar. Nästa stadium är papulopustulös akne, som är mer inflammatorisk och består av röda knottror (papler) och varfyllda knottror (pustler). En ännu djupare aknevariant kallas för nodulocystisk akne och består av djupa knölar (noduli), vilka går ner i läderhuden, och ibland också av sammanflytande varfyllda hålrum (cystor). Den nodulocystiska aknen sträcker sig så pass djupt ner i huden att det finns en överhängande risk för bestående ärrbildning.

 

Behandlingen består i mildare fall av lokalbehandlingsmedel, vilka kan innehålla t ex bensoylperoxid, azelainsyra, klindamycin och adapalen. Vid svårare akneformer brukar men komplettera lokalbehandlingen med antibiotikatabletter, oftast ges tetracykliner men även erytromycin kan förskrivas. De svåraste akneformerna kan behandlas med isotretinoin, ett läkemedel som endast får förskrivas av hudläkare p g a dess biverkningar. Den allvarligaste biverklningen av isotretinoin är preparatets fosterskadande effekt på kvinnor. Isotretinoin har – till skillnad från övriga läkemedel mot akne – en utläkande effekt på aknesjukdomen hos en majoritet av de behandlade patienterna.

 

Akne beror inte på ”oren hy” eller bristande hygien och kan inte tvättas bort. Det finns inga bevis för att viss kost försämrar akne, men om man upplever att någonting ger en försämring av aknen varje gång man äter det är det lämpligt att undvika sådana födoämnen.

 

 

bottom of page